Menu

Industriebanden

Industrie- en EM-banden

 

De banden die u onder uw heftruck of ander vervoermiddel voor intern transport heeft zitten, moeten de eigenschappen hebben die zijn afgestemd op het voertuig en de toepassing. Uiteraard moeten industrie- en EM-banden (grondverzetbanden) tegen een stootje kunnen en slijtvast zijn. De meeste industriebanden worden immers intensief ingezet, zij draaien en keren op terreinen waar zich scherpe voorwerpen bevinden. Bovendien moeten zij letterlijk vaak zware lasten dragen.

 

 

Wat zijn industriebanden?

Industriebanden is een verzamelnaam voor alle banden die gebruikt worden voor industriële toepassingen. De productrange loopt uiteen van banden voor kleine vorkheftrucks tot bijvoorbeeld banden voor de gigantische containerheftrucks die onder andere in de Rotterdamse haven actief zijn. Van sit-band en twee(of meer)lagen volrubberband tot de staalcilindrische massieve band. De grote variëteit aan industriebanden is grofweg in drie categorieën te onderscheiden: luchtbanden, volrubberbanden en massieve banden.

 

 

Eisen aan industriebanden

De profielen van industriebanden zijn zeer belangrijk, evenals de stabiliteit, maatvoering en een lage rolweerstand.

 

 

Omvangrijke sortering

Om een voorbeeld te geven van de omvangrijke sortering industriebanden binnen één bepaald segment kunnen de banden voor vorkheftrucks als illustratie dienen. De meeste vorkheftrucks ‘staan’ op volrubberbanden. Het voordeel van deze banden is dat ze niet lek kunnen gaan en een langere levensduur hebben dan luchtbanden. De volrubberbanden zijn in vele verschillende kwaliteiten leverbaar. Hard of zacht, voor meer vering en toepassing van de Arbo-regels, zwart of wit, witte banden laten geen strepen op de vloer achter, wetgrip, voor meer grip op natte vloeren, of electric, die een lage rolweerstand hebben en speciaal bedoeld zijn voor elektrisch aangedreven voertuigen.

 

 

Specialistenwerk

Een juiste keuze van een band, maar ook het onderhoud, de inspectie en de technische behandeling van banden en wielen voor vorkheftrucks, reachtrucks en andere industriële voertuigen zoals stapelaars, industrietrekkers en -wagens vragen om specialistische kennis en knowhow.